Deel deze pagina
MBO College Zuid
Beweging is misschien wel het sleutelwoord van het jaar 2023 voor MBO College Zuid. Er is veel in beweging gezet, er zijn stappen voorwaarts gezet en mooie nieuwe initiatieven ontstaan. Er wordt steeds meer invulling gegeven aan de onderwijsvisie van het college: voor elke student naast het diploma een skillsprofiel. Dat betekent bijdragen aan de persoonsvorming en socialisatie van studenten én het bieden van state of the art onderwijs. Neem de Beroepshavo die in schooljaar 2023-2024 van start ging in Zuid. Een bijzonder onderwijsconcept gebaseerd op waarderend leren. Het bestond al in Hilversum, maar is in 2023 compleet doorontwikkeld én gestart in een creatieve versie passend bij MBO College Zuid. 2023 zat bovendien boordevol evenementen en acties waarbij veel aandacht was voor onze studenten en verschillende maatschappelijke onderwerpen.
Mira startte in 2003 bij de modeopleiding, toen deze nog gevestigd was aan de Zeeburgerdijk. Ze begon als docent en gaf vakken als patroontekenen en textielkennis. In 2012 verhuisde de opleiding naar de Europaboulevard en richtte Mira met een team de Jean School op. Hier konden ze voor het eerst echt aan de slag met duurzaamheid. Mira: “Duurzaamheid is geen trend, het is een essentiële pijler van onze opleidingen. Vooral binnen de jeansindustrie, omdat die van origine behoorlijk vervuilend is, zijn we ons sterk bewust van de impact die deze sector heeft op het milieu. Daarom zetten we ons actief in voor het hergebruiken van materialen en stoffen en proberen we onze studenten continu op de hoogte te houden van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzame productiemethoden.”
Keuzedeel duurzaamheid
Ook Jens houdt zich binnen de opleiding veel bezig met duurzaamheid. Hij geeft naast zijn vakken over de mode-industrie en kledingtechniek les in het keuzedeel duurzaamheid. “Vanaf 2021 heeft het Amsterdam Circular Textile Educational Collective-project een belangrijke rol gespeeld in het bevorderen van duurzaamheid binnen verschillende mbo-, hbo- en particuliere mode-opleidingen. Ook in 2023 was dit erg belangrijk”, vertelt Jens. “Dit project is een van de initiatieven met als doel alle mode in en rond Amsterdam tegen 2025 circulair te maken en het onderwijs te vernieuwen door circulariteit een centrale plaats te geven in het programma.” In 2022 is dit project in kleinere vorm op MBO College Zuid uitgevoerd en ingebouwd in het keuzedeel duurzaamheid. Daaropvolgend hebben Jens en zijn collega Yvette Barewijk van MBO College Hilversum in 2023 het project opnieuw opgezet en uitgevoerd. “Het keuzedeel is eigenlijk het project op kleinere schaal”, zegt Jens. “Het stelt studenten in staat om dieper in te gaan op duurzaamheidskwesties, zowel persoonlijk als binnen hun vakgebied. Ze doen daarnaast veel praktijkervaring op doordat ze casussen en feedback krijgen van ‘echte’ bedrijven. Dit vergroot niet alleen de inzichten en ervaring van de studenten, maar heeft ook bijgedragen aan hun portfolio en examenwerk”, aldus Jens.
‘Houd maatschappelijke veranderingen en wetgeving goed in de gaten’
Als we vooruitkijken vertelt Mira dat duurzaam werken heel belangrijk wordt. “Vanaf 2025 moeten bedrijven een reparatieservice aanbieden. Iedereen die wat verkoopt moet het ook kunnen repareren. Naar aanleiding daarvan is in 2023 de opleiding Reparatiespecialist gestart. Hier leren studenten de skills van het repareren, een vaardigheid die we in Nederland eigenlijk niet meer hebben.” Heeft Mira nog tips voor collega's? “Ik wil iedereen meegeven om maatschappelijke veranderingen en nieuwe wetgeving nauwlettend te volgen. Kijk of deze bij de opleiding aansluiten en of je hier iets mee kunt. Want dat is waar onze studenten straks mee te maken krijgen.”
Jens Paalman is docent op de modeopleiding bij MBO College Zuid en geeft onder andere het keuzevak duurzaamheid. Mira Copini is opleidingsmanager team Mode & Jean School op het college. Ze is al vanaf jongs af aan bezig met duurzaamheid, iets wat ook veel terugkomt bij de modeopleidingen. “Je kunt duurzaamheid op verschillende manieren bekijken. Vakmanschap is een vorm van duurzame inzetbaarheid, zoals bij de opleiding Reparatiespecialist waar studenten leren hoe ze kleding kunnen herstellen. Daar zetten we erg op in bij onze opleidingen,” vertelt Mira.
Team Mode & Jean School
Duurzaamheid is geen trend, het is een essentiële pijler van onze opleidingen
Jens Paalman (links) en Mira Copini (rechts)
Ook in het gebouw zijn stappen gezet als het gaat om verduurzaming. Alle verlichting is vervangen door led-verlichting, er is veel aandacht voor een schone school en het scheiden van afval, oud meubilair is gedoneerd aan scholen in Suriname en Oekraïne en in de kantine wordt zoveel mogelijk duurzaam ingekocht. Ook op de communicatiekanalen besteedt MBO College Zuid regelmatig aandacht aan duurzaamheid. Bijvoorbeeld op de Dag van de Duurzaamheid.
Duurzaam onderwijs
Steeds meer opleidingen besteden aandacht aan duurzaamheid in het curriculum. Vooral bij Mode & Jean School is er veel aandacht voor met onder andere de start van de Repair Academy en verschillende projecten zoals ‘Upcycling Fashion’. Bij Haarverzorging werken ze aan het Europese project ‘Sustainable Salon’. Maar ook in de opleidingen Schoonheidsverzorging, Event Producer en Legal, Insurance & HR Services Specialist staat het thema duurzaamheid op de agenda, bijvoorbeeld tijdens de Burgerschapslessen.
Terug naar homepage
Terug naar boven
Schooljaar 2023-2024 is gestart met het opstellen van een gezamenlijk normatief kader. Met alle collega’s ging het college, geïnspireerd door het gedachtengoed van de Transformatieve school, aan de slag met het formuleren van drie ‘rode’ afspraken. Deze afspraken gelden voor de hele school. Daarna is elk team aan de slag gegaan met de ‘groene’ afspraken. Het zijn belangrijke stappen die het college zet in het maken van een pedagogisch didactische leergang voor de school voor een betere aansluiting op generatie Z.
Verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs
We streven als college continu naar het verbeteren van ons onderwijs door te leren van elkaar, kennis te delen en open te staan voor feedback. Het MT van MBO College Zuid is gestart met Deep Democracy om het proces van besluitvorming en overleg te verbeteren. Het traject LD is gestart, door LD’ers te benoemen die zich gaan richten op collegebrede vraagstukken om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Ook zijn er extra – collegebrede – taken bij opleidingsmanagers neergelegd.
Hybride onderwijsvormen
De onderwijsvisie van MBO College Zuid ambieert ‘state of the art’ onderwijs: superactueel onderwijs doordat het werkveld nauw betrokken is. Al onze opleidingen streven hiernaar en zetten hierin mooie stappen. Bijzondere (nieuwe) onderwijsconcepten als Jean School, New Beauty en Urban Sport Trainer zijn zelfs geheel ontstaan en ontwikkeld vanuit en samen met het werkveld. Voor de studenten van deze opleidingen is het heel ‘normaal’ dat ze hun lessen niet (alleen) op school krijgen, maar juist bij bedrijven in het werkveld. Ook de opleiding Legal, Insurance & HR Services Specialist ontwikkelt op dit moment een hybride onderwijsconcept met de Sociale Verzekeringsbank. Het college blijft de komende jaren inzetten op meer van dit soort contextrijke en relevante concepten.
Natuurlijk vertegenwoordigt ook de studentenraad de stem van de student van MBO College Zuid. Zij gaan regelmatig in overleg met de directie en ook is de studentenraad steeds vaker betrokken bij acties in de school voor studenten. Denk aan ‘Hartjesdag’ met de bijbehorende ‘Leukste docent verkiezing’, zichtbaarheid op open dagen en tijdens evenementen als Paarse Vrijdag.
Ook het eigen Flowburo, dat elk half jaar met zo’n vijftien studenten van verschillende opleidingen evenementen organiseert voor het college en externe partners, is eveneens van grote waarde voor de sociale innovatie in het college. De stagiaires zijn zelf student en leveren vaak hun waardevolle bijdrage aan initiatieven in de school.
Club Z krijgt steeds meer vorm. Een project dat zich inzet voor persoonsvorming en socialisering van studenten. ‘Bij MBO College Zuid haal je meer dan een diploma’ belooft het college in de onderwijsvisie. Met Club Z wil het college invulling geven aan deze belofte. Club Z vertegenwoordigt de stem van de student, is voor en door studenten. Naast het ontwikkelen van podcasts en de Club Z Talks, organiseerden zij afgelopen jaar verschillende programma’s in breekweken van opleidingen. Zo’n programma bestond bijvoorbeeld uit ‘Gelukslessen’ en workshops als ‘Building the brand called you’. De breekweken kwamen erg succesvol uit de evaluatie. “Als ik de workshopdag moet omschrijven zou ik zeggen: leerzaam, dope en grappig”, aldus een student van PACT+ Theater.
Sociale innovatie: hybride onderwijsvormen
De stem van de student en het werkveld zijn heel belangrijk voor MBO College Zuid. In 2023 zocht het college die stem nog meer op en werd meer gefocust op de doorontwikkeling van hybride onderwijsvormen.
Bekijk de video
Keti Koti
In juli was er aandacht voor Keti Koti met een dialoogtafel, een tentoonstelling en een snoeptafel.
Luister de podcast
Club Z, een project dat zich focust op persoonsvorming en socialisering voor studenten, ontwikkelde met studenten Club Z talks: video’s en podcasts die de stem van de student laten horen. Studenten bevragen andere studenten op thema’s die zij belangrijk vinden. Denk aan ‘Wat is vrijheid?’ of ’Ervaar je discriminatie?’. De podcasts worden gedeeld in het college via een eigen Spotify-kanaal en via de verschillende socialemedia-accounts.
Club Z
In 2022 startte MBO College Zuid al met gratis ontbijt voor alle studenten, in 2023 werd hier een vervolg aan gegeven. Helaas zijn er nog steeds studenten die te maken hebben met armoede en betalingsproblemen. Met de ontbijtjes krijgen ze een steuntje in de rug en worden studenten opgeroepen voor elkaar te zorgen.
Gratis ontbijt
Paarse Vrijdag
In december was er in samenwerking met de studentenraad aandacht voor Paarse Vrijdag. De regenboogvlag werd gehesen en er werden gendercookies uitgedeeld om aandacht te vragen voor de lhbtqi+-gemeenschap.
Bekijk de video
Iftar
In april 2023 werd op MBO College Zuid voor het eerst een Iftar gehouden. Het werd georganiseerd door een aantal bevlogen collega’s. Meer dan honderd medewerkers én studenten, met én zonder islamitische achtergrond, aten samen en gingen met elkaar in gesprek.
Hartenjagers voor een inclusieve school
Al enige jaren zijn binnen MBO College Zuid de Hartenjagers actief. Een groep toegewijde docenten en medewerkers die zich inzet voor een college waar iedereen zichzelf mag en kan zijn. Afgelopen jaar hebben zij bij een aantal opleidingen een check gedaan op de culturele responsiviteit van de curricula. Hoe zijn de verschillende culturen en achtergronden zichtbaar in het eigen gemaakte lesmateriaal? De check was input voor het gesprek met deze opleidingen en aanleiding voor een aantal verbeteringen. Ook voerden de Hartenjagers een scan uit onder studenten en medewerkers op sociale veiligheid in de school.
De respons was goed en de uitkomsten boden genoeg handvatten om mee aan de slag te gaan. Studenten en docenten ervaren de sociale veiligheid op MBO College Zuid heel verschillend, bijvoorbeeld tussen hoe ze zich in en buiten de klas voelen, en daarnaast verschilt de beleving per opleiding erg.
MBO College Zuid
Statistieken
Tevredenheid
leerwerkbedrijven
7,4
Tevredenheid
medewerkers
7,1
Tevredenheid
studenten
6,9
Percentage
gediplomeerden
(jaarresulaat)
64,5%
Aantal
studenten
3.659
Beweging is misschien wel het sleutelwoord van het jaar 2023 voor MBO College Zuid. Er is veel in beweging gezet, er zijn stappen voorwaarts gezet en mooie nieuwe initiatieven ontstaan. Er wordt steeds meer invulling gegeven aan de onderwijsvisie van het college: voor elke student naast het diploma een skillsprofiel. Dat betekent bijdragen aan de persoonsvorming en socialisatie van studenten én het bieden van state of the art onderwijs. Neem de Beroepshavo die in schooljaar 2023-2024 van start ging in Zuid. Een bijzonder onderwijsconcept gebaseerd op waarderend leren. Het bestond al in Hilversum, maar is in 2023 compleet doorontwikkeld én gestart in een creatieve versie passend bij MBO College Zuid. 2023 zat bovendien boordevol evenementen en acties waarbij veel aandacht was voor onze studenten en verschillende maatschappelijke onderwerpen.
MBO College Zuid
Jens Paalman (links) en Mira Copini (rechts)
Mira startte in 2003 bij de modeopleiding, toen deze nog gevestigd was aan de Zeeburgerdijk. Ze begon als docent en gaf vakken als patroontekenen en textielkennis. In 2012 verhuisde de opleiding naar de Europaboulevard en richtte Mira met een team de Jean School op. Hier konden ze voor het eerst echt aan de slag met duurzaamheid. Mira: “Duurzaamheid is geen trend, het is een essentiële pijler van onze opleidingen. Vooral binnen de jeansindustrie, omdat die van origine behoorlijk vervuilend is, zijn we ons sterk bewust van de impact die deze sector heeft op het milieu. Daarom zetten we ons actief in voor het hergebruiken van materialen en stoffen en proberen we onze studenten continu op de hoogte te houden van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzame productiemethoden.”
Keuzedeel duurzaamheid
Ook Jens houdt zich binnen de opleiding veel bezig met duurzaamheid. Hij geeft naast zijn vakken over de mode-industrie en kledingtechniek les in het keuzedeel duurzaamheid. “Vanaf 2021 heeft het Amsterdam Circular Textile Educational Collective-project een belangrijke rol gespeeld in het bevorderen van duurzaamheid binnen verschillende mbo-, hbo- en particuliere mode-opleidingen. Ook in 2023 was dit erg belangrijk”, vertelt Jens. “Dit project is een van de initiatieven met als doel alle mode in en rond Amsterdam tegen 2025 circulair te maken en het onderwijs te vernieuwen door circulariteit een centrale plaats te geven in het programma.” In 2022 is dit project in kleinere vorm op MBO College Zuid uitgevoerd en ingebouwd in het keuzedeel duurzaamheid. Daaropvolgend hebben Jens en zijn collega Yvette Barewijk van MBO College Hilversum in 2023 het project opnieuw opgezet en uitgevoerd. “Het keuzedeel is eigenlijk het project op kleinere schaal”, zegt Jens. “Het stelt studenten in staat om dieper in te gaan op duurzaamheidskwesties, zowel persoonlijk als binnen hun vakgebied. Ze doen daarnaast veel praktijkervaring op doordat ze casussen en feedback krijgen van ‘echte’ bedrijven. Dit vergroot niet alleen de inzichten en ervaring van de studenten, maar heeft ook bijgedragen aan hun portfolio en examenwerk”, aldus Jens.
‘Houd maatschappelijke veranderingen en wetgeving goed in de gaten’
Als we vooruitkijken vertelt Mira dat duurzaam werken heel belangrijk wordt. “Vanaf 2025 moeten bedrijven een reparatieservice aanbieden. Iedereen die wat verkoopt moet het ook kunnen repareren. Naar aanleiding daarvan is in 2023 de opleiding Reparatiespecialist gestart. Hier leren studenten de skills van het repareren, een vaardigheid die we in Nederland eigenlijk niet meer hebben.” Heeft Mira nog tips voor collega's? “Ik wil iedereen meegeven om maatschappelijke veranderingen en nieuwe wetgeving nauwlettend te volgen. Kijk of deze bij de opleiding aansluiten en of je hier iets mee kunt. Want dat is waar onze studenten straks mee te maken krijgen.”
Jens Paalman is docent op de modeopleiding bij MBO College Zuid en geeft onder andere het keuzevak duurzaamheid. Mira Copini is opleidingsmanager team Mode & Jean School op het college. Ze is al vanaf jongs af aan bezig met duurzaamheid, iets wat ook veel terugkomt bij de modeopleidingen. “Je kunt duurzaamheid op verschillende manieren bekijken. Vakmanschap is een vorm van duurzame inzetbaarheid, zoals bij de opleiding Reparatiespecialist waar studenten leren hoe ze kleding kunnen herstellen. Daar zetten we erg op in bij onze opleidingen,” vertelt Mira.
Duurzaamheid is geen trend, het is een essentiële pijler van onze opleidingen
Team Mode & Jean School
Keti Koti
Bekijk de video
In juli was er aandacht voor Keti Koti met een dialoogtafel, een tentoonstelling en een snoeptafel.
Paarse Vrijdag
In december was er in samenwerking met de studentenraad aandacht voor Paarse Vrijdag. De regenboogvlag werd gehesen en er werden gendercookies uitgedeeld om aandacht te vragen voor de lhbtqi+-gemeenschap.
Gratis ontbijt
In 2022 startte MBO College Zuid al met gratis ontbijt voor alle studenten, in 2023 werd hier een vervolg aan gegeven. Helaas zijn er nog steeds studenten die te maken hebben met armoede en betalingsproblemen. Met de ontbijtjes krijgen ze een steuntje in de rug en worden studenten opgeroepen voor elkaar te zorgen.
Iftar
Bekijk de video
In april 2023 werd op MBO College Zuid voor het eerst een Iftar gehouden. Het werd georganiseerd door een aantal bevlogen collega’s. Meer dan honderd medewerkers én studenten, met én zonder islamitische achtergrond, aten samen en gingen met elkaar in gesprek.
Hartenjagers voor een inclusieve school
Al enige jaren zijn binnen MBO College Zuid de Hartenjagers actief. Een groep toegewijde docenten en medewerkers die zich inzet voor een college waar iedereen zichzelf mag en kan zijn. Afgelopen jaar hebben zij bij een aantal opleidingen een check gedaan op de culturele responsiviteit van de curricula. Hoe zijn de verschillende culturen en achtergronden zichtbaar in het eigen gemaakte lesmateriaal? De check was input voor het gesprek met deze opleidingen en aanleiding voor een aantal verbeteringen. Ook voerden de Hartenjagers een scan uit onder studenten en medewerkers op sociale veiligheid in de school.
De respons was goed en de uitkomsten boden genoeg handvatten om mee aan de slag te gaan. Studenten en docenten ervaren de sociale veiligheid op MBO College Zuid heel verschillend, bijvoorbeeld tussen hoe ze zich in en buiten de klas voelen, en daarnaast verschilt de beleving per opleiding erg.
Hybride onderwijsvormen
De onderwijsvisie van MBO College Zuid ambieert ‘state of the art’ onderwijs: superactueel onderwijs doordat het werkveld nauw betrokken is. Al onze opleidingen streven hiernaar en zetten hierin mooie stappen. Bijzondere (nieuwe) onderwijsconcepten als Jean School, New Beauty en Urban Sport Trainer zijn zelfs geheel ontstaan en ontwikkeld vanuit en samen met het werkveld. Voor de studenten van deze opleidingen is het heel ‘normaal’ dat ze hun lessen niet (alleen) op school krijgen, maar juist bij bedrijven in het werkveld. Ook de opleiding Legal, Insurance & HR Services Specialist ontwikkelt op dit moment een hybride onderwijsconcept met de Sociale Verzekeringsbank. Het college blijft de komende jaren inzetten op meer van dit soort contextrijke en relevante concepten.
Club Z
Luister de podcast
Club Z, een project dat zich focust op persoonsvorming en socialisering voor studenten, ontwikkelde met studenten Club Z talks: video’s en podcasts die de stem van de student laten horen. Studenten bevragen andere studenten op thema’s die zij belangrijk vinden. Denk aan ‘Wat is vrijheid?’ of ’Ervaar je discriminatie?’. De podcasts worden gedeeld in het college via een eigen Spotify-kanaal en via de verschillende socialemedia-accounts.
Ook in het gebouw zijn stappen gezet als het gaat om verduurzaming. Alle verlichting is vervangen door led-verlichting, er is veel aandacht voor een schone school en het scheiden van afval, oud meubilair is gedoneerd aan scholen in Suriname en Oekraïne en in de kantine wordt zoveel mogelijk duurzaam ingekocht. Ook op de communicatiekanalen besteedt MBO College Zuid regelmatig aandacht aan duurzaamheid. Bijvoorbeeld op de Dag van de Duurzaamheid.
Natuurlijk vertegenwoordigt ook de studentenraad de stem van de student van MBO College Zuid. Zij gaan regelmatig in overleg met de directie en ook is de studentenraad steeds vaker betrokken bij acties in de school voor studenten. Denk aan ‘Hartjesdag’ met de bijbehorende ‘Leukste docent verkiezing’, zichtbaarheid op open dagen en tijdens evenementen als Paarse Vrijdag.
Ook het eigen Flowburo, dat elk half jaar met zo’n vijftien studenten van verschillende opleidingen evenementen organiseert voor het college en externe partners, is eveneens van grote waarde voor de sociale innovatie in het college. De stagiaires zijn zelf student en leveren vaak hun waardevolle bijdrage aan initiatieven in de school.
Club Z krijgt steeds meer vorm. Een project dat zich inzet voor persoonsvorming en socialisering van studenten. ‘Bij MBO College Zuid haal je meer dan een diploma’ belooft het college in de onderwijsvisie. Met Club Z wil het college invulling geven aan deze belofte. Club Z vertegenwoordigt de stem van de student, is voor en door studenten. Naast het ontwikkelen van podcasts en de Club Z Talks, organiseerden zij afgelopen jaar verschillende programma’s in breekweken van opleidingen. Zo’n programma bestond bijvoorbeeld uit ‘Gelukslessen’ en workshops als ‘Building the brand called you’. De breekweken kwamen erg succesvol uit de evaluatie. “Als ik de workshopdag moet omschrijven zou ik zeggen: leerzaam, dope en grappig”, aldus een student van PACT+ Theater.
Sociale innovatie: hybride onderwijsvormen
De stem van de student en het werkveld zijn heel belangrijk voor MBO College Zuid. In 2023 zocht het college die stem nog meer op en werd meer gefocust op de doorontwikkeling van hybride onderwijsvormen.
Duurzaam onderwijs
Steeds meer opleidingen besteden aandacht aan duurzaamheid in het curriculum. Vooral bij Mode & Jean School is er veel aandacht voor met onder andere de start van de Repair Academy en verschillende projecten zoals ‘Upcycling Fashion’. Bij Haarverzorging werken ze aan het Europese project ‘Sustainable Salon’. Maar ook in de opleidingen Schoonheidsverzorging, Event Producer en Legal, Insurance & HR Services Specialist staat het thema duurzaamheid op de agenda, bijvoorbeeld tijdens de Burgerschapslessen.
Schooljaar 2023-2024 is gestart met het opstellen van een gezamenlijk normatief kader. Met alle collega’s ging het college, geïnspireerd door het gedachtengoed van de Transformatieve school, aan de slag met het formuleren van drie ‘rode’ afspraken. Deze afspraken gelden voor de hele school. Daarna is elk team aan de slag gegaan met de ‘groene’ afspraken. Het zijn belangrijke stappen die het college zet in het maken van een pedagogisch didactische leergang voor de school voor een betere aansluiting op generatie Z.
Verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs
We streven als college continu naar het verbeteren van ons onderwijs door te leren van elkaar, kennis te delen en open te staan voor feedback. Het MT van MBO College Zuid is gestart met Deep Democracy om het proces van besluitvorming en overleg te verbeteren. Het traject LD is gestart, door LD’ers te benoemen die zich gaan richten op collegebrede vraagstukken om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Ook zijn er extra – collegebrede – taken bij opleidingsmanagers neergelegd.
Terug naar homepage
Terug naar boven
Percentage
gediplomeerden
(jaarresulaat)
64,5%
Aantal
studenten
3.659
Tevredenheid
leerwerkbedrijven
7,4
Tevredenheid
medewerkers
7,1
Tevredenheid
studenten
6,9
MBO College Zuid
Statistieken