Deel deze pagina
MBO College Hilversum vindt het belangrijk om de studenten de ruimte en ondersteuning te geven om zelf te ontdekken wie ze zijn, waar hun kracht ligt en welk beroep hen het beste past en hoe zij willen bijdragen aan de wereld om hen heen. Ontdekkingsgericht leren, noemen ze dat. Hierdoor kunnen de studenten zich ontwikkelen tot toekomstbestendige mensen met kansen en mogelijkheden, op zowel persoonlijk als professioneel vlak. In 2021 is MBO College Hilversum gestart met een grote verbouwing van het pand aan de Arena. Het gebouw sluit daardoor optimaal aan bij onze onderwijsvisie en strategische koers. Concreet betekent het meer diversiteit in onderwijsruimtes. Er zijn meer ontmoetingsplekken voor studenten, diverse leerpleinen en samenwerkzones en rustige ruimtes voor zelfstudie. De gehele transformatie van het gebouw leidt tot meer licht, groen en openheid.
Kijk hier om een indruk te krijgen van het vernieuwde MBO College Hilversum.
MBO College Hilversum
Michèl begon ooit als ondernemer in de installatietechniek, maar tweeënhalf jaar geleden maakte hij de overstap naar het onderwijs. Nu is hij docent en geeft onder andere de vakken Installatietechniek en de keuzedelen duurzaamheid, innovatie en waterstof. Wouter is zijn carrière begonnen als automonteur, maar heeft uiteindelijk de docentenopleiding gedaan. Inmiddels is hij al negen jaar werkzaam als docent Autotechniek op het college. “Ik vind het leuk om met nieuwe dingen bezig te zijn, zoals met waterstof. Daarom heb ik een paar jaar geleden met ons team het keuzedeel Waterstof opgezet zoals het nu is. Nu is het zaak voor het college om het uit te breiden en breder in te zetten”, vertelt Wouter.
Subsidie uit het groeifonds
Het begon allemaal met een subsidie uit het groeifonds, waarmee ze een waterstofhub en een duurzaamheidscentrum opzetten. Hun doel? Studenten, bedrijven en andere instellingen bekend maken met waterstof als alternatieve brandstof. “Met de subsidie kochten we een waterstoftafel, waarmee studenten waterstof kunnen produceren en gebruiken als energiebron. We verwachten dat in de toekomst steeds meer bedrijven overgaan op waterstof, dan moeten onze studenten daar ook klaar voor zijn”, vertelt Michèl.
24-uurs challenge
“Ook namen ze deel aan een 24-uurs-challenge, waarbij ze met een waterstofauto door Europa reden om de mogelijkheden van waterstof te laten zien. “We hebben geprobeerd om zo veel mogelijk kilometers te rijden en om op veel plekken te tanken, zodat we de mogelijkheden van waterstof als brandstof konden laten zien”, vertelt Wouter. De reis was niet zonder obstakels, maar het leverde waardevolle inzichten op. Michèl: “We wilden met deze uitdaging laten zien dat we met waterstof daadwerkelijk een nieuwe studierichting inslaan. Op veel locaties is waterstoftankinfrastructuur al beschikbaar, de autobranche is bezig met waterstof als brandstof. Dan kunnen we in het onderwijs niet achterblijven."
Samenwerking en uitwisseling
Naar aanleiding van de 24-uurs-challenge heeft het team in 2023 een subsidie van installatiebedrijf Remeha ontvangen voor onderzoek naar waterstof als alternatief voor cv-ketels op aardgas. Dit heeft geleid tot een samenwerking met onder andere Remeha, plannen voor een studentenuitwisseling naar de Remeha-fabriek BAXI in Italië en het integreren van waterstof in het lesaanbod met Remeha als partner. “Vanaf 2026 mogen er geen nieuwe cv-ketels op aardgas meer komen, dus het moet een hybride of elektrische warmtepomp worden. Remeha heeft ons gevraagd om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van waterstof in een bebouwde omgeving”, aldus Michèl.
Plannen voor de toekomst
Met plannen voor een speciaal lokaal gewijd aan waterstof en uitwisselingsprojecten in het vooruitzicht, kijken Michèl en Wouter naar de toekomst. Michèl: “Met het nieuwe lokaal willen we graag setjes opbouwen waar we met water- en zonne-energie waterstof kunnen opwekken, maar ook waarbij we op huis-, tuin- en keukenniveau kunnen zien wat er al met waterstof gedaan kan worden. Studenten kunnen dan aan deze installaties sleutelen en het verbruik meten.”
Op MBO College Hilversum zijn ze het afgelopen jaar bezig geweest met duurzame mobiliteit. Iets wat goed past bij onze meerjarenstrategie. Docenten Michèl Ligthart en Wouter Riswick van de teams Technologie & Mobiliteit, blikken samen terug op 2023. “Met waterstof gaan we echt een nieuwe studierichting in en maken we studenten klaar voor de nieuwe waterstofeconomie”, vertelt Michèl.
Team Technologie & Mobiliteit
Met waterstof gaan we echt een nieuwe studierichting in
Wouter Riswick (links) en Michèl Ligthart (rechts)
Terug naar homepage
Terug naar boven
Verbetering van kwaliteitscultuur
Ook in Hilversum is in 2023 hard gewerkt om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en het onderwijs te vernieuwen. Studenten praten en denken mee over hoe zij willen dat het onderwijs eruitziet.
In 2023 ontstonden zo meer samenwerkingsverbanden, waarbij intensief wordt samengewerkt met het werkveld om praktijkgericht leren mogelijk te maken. Door de focus binnen het college op onderwijs op maat is de rol van de docent veranderd. De docent is steeds meer een coach, om studenten goed te kunnen begeleiden bij het maken van keuzes. Om dit te ondersteunen, is de leergang 'Ontdekkingsgericht begeleiden met impact' ontwikkeld, die inmiddels is afgerond door een grote groep mentoren. Maar ook team- en leiderschapsontwikkeling is van groot belang voor de kwaliteitscultuur. Nieuwe functies, zoals LD en Opleidingsmanager B, werden geïntroduceerd en geëvalueerd. De Opleidingsmanagers B hebben nu een belangrijke rol in de kerngroep Meerjarenstrategie, die de voortgang en monitoring van belangrijke strategische thema’s in de gaten houdt. In 2023 werd hier een stevig fundament voor neergezet.
Discovery Lab
Steeds vaker maken studenten de keuze voor een opleiding die op het moment van inschrijven een goede lijkt, maar gaandeweg toch niet passend blijkt te zijn. Studenten die zo’n verkeerde keuze hebben gemaakt en graag begeleiding krijgen bij het ontdekken wat wél bij hen past, kunnen terecht bij Discovery Lab. In deze klas is volop ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en oriëntatie, zodat zij succesvol kunnen overstappen naar een passende opleiding binnen MBO College Hilversum, of daarbuiten. In het schooljaar 2022-2023 is een pilot gestart en zijn in totaal achttien studenten via de zorgcoördinatoren aangemeld voor Discovery Lab. Zeventien van hen zijn door het volgen van het oriëntatie- en ontwikkelprogramma doorgeleid naar een andere, beter passende opleiding.
Tribe Sociale innovatie
In de tribe Sociale Innovatie probeert het college door verschillende activiteiten een virale verandering te realiseren. Hierbij is vergroten van de studentparticipatie belangrijk en ook het vergroten van de onderlinge samenwerking. In 2023 is onder de naam ‘Slimmer organiseren & anders samenwerken’ gewerkt aan een fundament waarop de komende jaren verder kan worden gebouwd. Daarnaast richt de tribe zich ook op het belang van kunst en cultuur, sociale veiligheid en digitale ontwikkeling. Zo is er het traject ‘All Inclusive’, waarbij studenten en docenten door middel van spel en kunst belangrijke thema’s als discriminatie verkennen. Daarnaast wordt via de collegebrede scholingsdag voor medewerkers, BOOST, diverse scholing aangeboden op het gebied van artificial intelligence.
Tribe Duurzaamheid
& circulariteit
Binnen MBO College Hilversum is er ook een tribe Duurzaamheid & Circulariteit. In 2023 organiseerde deze tribe verschillende activiteiten.
Tijdens de jaarlijkse Dag van de Duurzaamheid in het Onderwijs heeft de tribe een zogenaamd overloopdebat georganiseerd. Onder leiding van het Nederlands Debat Instituut discussieerden medewerkers én studenten over de stellingen als Schoolkantines moeten geheel vegetarisch worden en Duurzaamheid moet een verplicht vak worden op het mbo. Op deze dag mocht team Mode de wisselbokaal voor het meest duurzame team van het MCH doorgeven. Dit keer viel de Gebouwde Omgeving de eer te beurt. Met de start van het Technisch Expertise Centrum (TEC), een praktisch leercentrum, komen studenten in aanraking met alle noviteiten die voor het verduurzamen van bouwen en wonen nodig zijn. Zo zetten zij grote stappen om duurzaamheid binnen het onderwijs te verankeren.
Ook tijdens de collegebrede scholingsdagen is de tribe actief. Zo gaf Dieuwertje Westerbaan, drager van het strategische thema duurzaamheid, samen met studenten van de Green Office uit Zuidoost een inkijkje in de stappen die zijn gezet en waar we binnen het ROC van Amsterdam - Flevoland naartoe werken. Rob Ebeling van de AltijdWerkplaats vertelde een inspirerend verhaal over natuurinclusief denken en het vergroten van de biodiversiteit in onze regio, waarmee zij tegelijkertijd lokaal toekomstbestendig werk en meer economische zelfstandigheid creëren. Actief aan de slag konden we tijdens de workshop plant based koken georganiseerd door de afdeling Hospitality Studies. En wilde je meer weten over hoe je de Sustainable Development Goals in het lesprogramma kan verwerken? Dan was je tijdens de onderwijsparade welkom bij een presentatie van team Mode.
De tribe werkt nauw samen met cateraar Vebego. Duurzaamheid is ook voor hen een belangrijk speerpunt. Zo besteedden zij aandacht aan de week zonder vlees, hebben zij het aanbod van de banqueting volledig vegetarisch gemaakt en is de Meatless Wednesday inmiddels de vaste vegetarische knip in de week!
MBO College Hilversum
Statistieken
Tevredenheid
leerwerkbedrijven
6,9
Tevredenheid
medewerkers
7,0
Tevredenheid
studenten
6,7
Percentage
gediplomeerden
(jaarresulaat)
65,7%
Aantal
studenten
6.502
Tribe Diversiteit & inclusie
De tribe diversiteit & inclusiviteit is twee jaar geleden opgericht om zich in te zetten voor een inclusieve en veilige school. Intussen is deze tribe uitgegroeid tot een hechte, loyale groep van medewerkers en studenten. Jaarlijks worden prikkelende activiteiten georganiseerd, die ontstaan vanuit de vraag ‘Hoe is het om jou te zijn?’. Mede dankzij deze activiteiten wordt het thema inclusiviteit in toenemende mate herkend en gewaardeerd. Studenten van vrijwel alle onderwijsteams geven een voldoende aan het thema inclusiviteit. Ze vinden inclusiviteit passen bij MBO College Hilversum en qua impact scoort één op de drie teams zelfs een ruime voldoende, zo blijkt uit het studenttevredenheidsonderzoek. Medewerkers en studenten weten de tribe goed te vinden en activiteiten worden vaker in coproductie georganiseerd.
Een voorbeeld is de Charter Diversiteit van de SER, die in 2023 werd ondertekend. Sindsdien brengt het college samen met het team HR de diversiteit van het personeelsbestand in kaart. Daarnaast werd gestart met het traject ‘All Inclusive’, waarbij theatervoorstellingen worden georganiseerd voor studenten over de impact van uitsluiting. Ook werd in 2023 op de collegebrede scholingsdag ‘BOOST’ voor docenten de training ‘Dialoog onder druk’ aangeboden. Tribe-activiteiten worden ook vaker door anderen opgepakt en krijgen dan een vervolg. Zoals het gastcollege dat werd georganiseerd over inclusie en integrale toegankelijkheid voor studenten en medewerkers met een arbeidsbeperking. Een van de dingen die boven tafel kwam was de ontoegankelijkheid van het invalidetoilet. Team Facilitair heeft dit direct verbeterd. Een laatste voorbeeld van een mooie samenwerking met studenten en het Student Success Centrum is de doorstart van de GSA (Gender and Sexuality Alliance), waarbij studenten een steuntje in de rug krijgen om de GSA zelf verder vorm te geven.
MBO College Hilversum vindt het belangrijk om de studenten de ruimte en ondersteuning te geven om zelf te ontdekken wie ze zijn, waar hun kracht ligt en welk beroep hen het beste past en hoe zij willen bijdragen aan de wereld om hen heen. Ontdekkingsgericht leren, noemen ze dat. Hierdoor kunnen de studenten zich ontwikkelen tot toekomstbestendige mensen met kansen en mogelijkheden, op zowel persoonlijk als professioneel vlak. In 2021 is MBO College Hilversum gestart met een grote verbouwing van het pand aan de Arena. Het gebouw sluit daardoor optimaal aan bij onze onderwijsvisie en strategische koers. Concreet betekent het meer diversiteit in onderwijsruimtes. Er zijn meer ontmoetingsplekken voor studenten, diverse leerpleinen en samenwerkzones en rustige ruimtes voor zelfstudie. De gehele transformatie van het gebouw leidt tot meer licht, groen en openheid.
Kijk hier om een indruk te krijgen van het vernieuwde MBO College Hilversum.
MBO College Hilversum
Wouter Riswick (links) en Michèl Ligthart (rechts)
Met waterstof gaan we echt een nieuwe studierichting in
Op MBO College Hilversum zijn ze het afgelopen jaar bezig geweest met duurzame mobiliteit. Iets wat goed past bij onze meerjarenstrategie. Docenten Michèl Ligthart en Wouter Riswick van de teams Technologie & Mobiliteit, blikken samen terug op 2023. “Met waterstof gaan we echt een nieuwe studierichting in en maken we studenten klaar voor de nieuwe waterstofeconomie”, vertelt Michèl.
Michèl begon ooit als ondernemer in de installatietechniek, maar tweeënhalf jaar geleden maakte hij de overstap naar het onderwijs. Nu is hij docent en geeft onder andere de vakken Installatietechniek en de keuzedelen duurzaamheid, innovatie en waterstof. Wouter is zijn carrière begonnen als automonteur, maar heeft uiteindelijk de docentenopleiding gedaan. Inmiddels is hij al negen jaar werkzaam als docent Autotechniek op het college. “Ik vind het leuk om met nieuwe dingen bezig te zijn, zoals met waterstof. Daarom heb ik een paar jaar geleden met ons team het keuzedeel Waterstof opgezet zoals het nu is. Nu is het zaak voor het college om het uit te breiden en breder in te zetten”, vertelt Wouter.
Subsidie uit het groeifonds
Het begon allemaal met een subsidie uit het groeifonds, waarmee ze een waterstofhub en een duurzaamheidscentrum opzetten. Hun doel? Studenten, bedrijven en andere instellingen bekend maken met waterstof als alternatieve brandstof. “Met de subsidie kochten we een waterstoftafel, waarmee studenten waterstof kunnen produceren en gebruiken als energiebron. We verwachten dat in de toekomst steeds meer bedrijven overgaan op waterstof, dan moeten onze studenten daar ook klaar voor zijn”, vertelt Michèl.
24-uurs challenge
“Ook namen ze deel aan een 24-uurs-challenge, waarbij ze met een waterstofauto door Europa reden om de mogelijkheden van waterstof te laten zien. “We hebben geprobeerd om zo veel mogelijk kilometers te rijden en om op veel plekken te tanken, zodat we de mogelijkheden van waterstof als brandstof konden laten zien”, vertelt Wouter. De reis was niet zonder obstakels, maar het leverde waardevolle inzichten op. Michèl: “We wilden met deze uitdaging laten zien dat we met waterstof daadwerkelijk een nieuwe studierichting inslaan. Op veel locaties is waterstoftankinfrastructuur al beschikbaar, de autobranche is bezig met waterstof als brandstof. Dan kunnen we in het onderwijs niet achterblijven."
Samenwerking en uitwisseling
Naar aanleiding van de 24-uurs-challenge heeft het team in 2023 een subsidie van installatiebedrijf Remeha ontvangen voor onderzoek naar waterstof als alternatief voor cv-ketels op aardgas. Dit heeft geleid tot een samenwerking met onder andere Remeha, plannen voor een studentenuitwisseling naar de Remeha-fabriek BAXI in Italië en het integreren van waterstof in het lesaanbod met Remeha als partner. “Vanaf 2026 mogen er geen nieuwe cv-ketels op aardgas meer komen, dus het moet een hybride of elektrische warmtepomp worden. Remeha heeft ons gevraagd om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van waterstof in een bebouwde omgeving”, aldus Michèl.
Plannen voor de toekomst
Met plannen voor een speciaal lokaal gewijd aan waterstof en uitwisselingsprojecten in het vooruitzicht, kijken Michèl en Wouter naar de toekomst. Michèl: “Met het nieuwe lokaal willen we graag setjes opbouwen waar we met water- en zonne-energie waterstof kunnen opwekken, maar ook waarbij we op huis-, tuin- en keukenniveau kunnen zien wat er al met waterstof gedaan kan worden. Studenten kunnen dan aan deze installaties sleutelen en het verbruik meten.”
Team Technologie & Mobiliteit
Terug naar homepage
Terug naar boven
Verbetering van kwaliteitscultuur
Ook in Hilversum is in 2023 hard gewerkt om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en het onderwijs te vernieuwen. Studenten praten en denken mee over hoe zij willen dat het onderwijs eruitziet.
In 2023 ontstonden zo meer samenwerkingsverbanden, waarbij intensief wordt samengewerkt met het werkveld om praktijkgericht leren mogelijk te maken. Door de focus binnen het college op onderwijs op maat is de rol van de docent veranderd. De docent is steeds meer een coach, om studenten goed te kunnen begeleiden bij het maken van keuzes. Om dit te ondersteunen, is de leergang 'Ontdekkingsgericht begeleiden met impact' ontwikkeld, die inmiddels is afgerond door een grote groep mentoren. Maar ook team- en leiderschapsontwikkeling is van groot belang voor de kwaliteitscultuur. Nieuwe functies, zoals LD en Opleidingsmanager B, werden geïntroduceerd en geëvalueerd. De Opleidingsmanagers B hebben nu een belangrijke rol in de kerngroep Meerjarenstrategie, die de voortgang en monitoring van belangrijke strategische thema’s in de gaten houdt. In 2023 werd hier een stevig fundament voor neergezet.
Discovery Lab
Steeds vaker maken studenten de keuze voor een opleiding die op het moment van inschrijven een goede lijkt, maar gaandeweg toch niet passend blijkt te zijn. Studenten die zo’n verkeerde keuze hebben gemaakt en graag begeleiding krijgen bij het ontdekken wat wél bij hen past, kunnen terecht bij Discovery Lab. In deze klas is volop ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en oriëntatie, zodat zij succesvol kunnen overstappen naar een passende opleiding binnen MBO College Hilversum, of daarbuiten. In het schooljaar 2022-2023 is een pilot gestart en zijn in totaal achttien studenten via de zorgcoördinatoren aangemeld voor Discovery Lab. Zeventien van hen zijn door het volgen van het oriëntatie- en ontwikkelprogramma doorgeleid naar een andere, beter passende opleiding.
Tribe Sociale innovatie
In de tribe Sociale Innovatie probeert het college door verschillende activiteiten een virale verandering te realiseren. Hierbij is vergroten van de studentparticipatie belangrijk en ook het vergroten van de onderlinge samenwerking. In 2023 is onder de naam ‘Slimmer organiseren & anders samenwerken’ gewerkt aan een fundament waarop de komende jaren verder kan worden gebouwd. Daarnaast richt de tribe zich ook op het belang van kunst en cultuur, sociale veiligheid en digitale ontwikkeling. Zo is er het traject ‘All Inclusive’, waarbij studenten en docenten door middel van spel en kunst belangrijke thema’s als discriminatie verkennen. Daarnaast wordt via de collegebrede scholingsdag voor medewerkers, BOOST, diverse scholing aangeboden op het gebied van artificial intelligence.
Tribe Duurzaamheid
& circulariteit
Binnen MBO College Hilversum is er ook een tribe Duurzaamheid & Circulariteit. In 2023 organiseerde deze tribe verschillende activiteiten.
Tijdens de jaarlijkse Dag van de Duurzaamheid in het Onderwijs heeft de tribe een zogenaamd overloopdebat georganiseerd. Onder leiding van het Nederlands Debat Instituut discussieerden medewerkers én studenten over de stellingen als Schoolkantines moeten geheel vegetarisch worden en Duurzaamheid moet een verplicht vak worden op het mbo. Op deze dag mocht team Mode de wisselbokaal voor het meest duurzame team van het MCH doorgeven. Dit keer viel de Gebouwde Omgeving de eer te beurt. Met de start van het Technisch Expertise Centrum (TEC), een praktisch leercentrum, komen studenten in aanraking met alle noviteiten die voor het verduurzamen van bouwen en wonen nodig zijn. Zo zetten zij grote stappen om duurzaamheid binnen het onderwijs te verankeren.
Ook tijdens de collegebrede scholingsdagen is de tribe actief. Zo gaf Dieuwertje Westerbaan, drager van het strategische thema duurzaamheid, samen met studenten van de Green Office uit Zuidoost een inkijkje in de stappen die zijn gezet en waar we binnen het ROC van Amsterdam - Flevoland naartoe werken. Rob Ebeling van de AltijdWerkplaats vertelde een inspirerend verhaal over natuurinclusief denken en het vergroten van de biodiversiteit in onze regio, waarmee zij tegelijkertijd lokaal toekomstbestendig werk en meer economische zelfstandigheid creëren. Actief aan de slag konden we tijdens de workshop plant based koken georganiseerd door de afdeling Hospitality Studies. En wilde je meer weten over hoe je de Sustainable Development Goals in het lesprogramma kan verwerken? Dan was je tijdens de onderwijsparade welkom bij een presentatie van team Mode.
De tribe werkt nauw samen met cateraar Vebego. Duurzaamheid is ook voor hen een belangrijk speerpunt. Zo besteedden zij aandacht aan de week zonder vlees, hebben zij het aanbod van de banqueting volledig vegetarisch gemaakt en is de Meatless Wednesday inmiddels de vaste vegetarische knip in de week!
Tribe Diversiteit & inclusie
De tribe diversiteit & inclusiviteit is twee jaar geleden opgericht om zich in te zetten voor een inclusieve en veilige school. Intussen is deze tribe uitgegroeid tot een hechte, loyale groep van medewerkers en studenten. Jaarlijks worden prikkelende activiteiten georganiseerd, die ontstaan vanuit de vraag ‘Hoe is het om jou te zijn?’. Mede dankzij deze activiteiten wordt het thema inclusiviteit in toenemende mate herkend en gewaardeerd. Studenten van vrijwel alle onderwijsteams geven een voldoende aan het thema inclusiviteit. Ze vinden inclusiviteit passen bij MBO College Hilversum en qua impact scoort één op de drie teams zelfs een ruime voldoende, zo blijkt uit het studenttevredenheidsonderzoek. Medewerkers en studenten weten de tribe goed te vinden en activiteiten worden vaker in coproductie georganiseerd.
Een voorbeeld is de Charter Diversiteit van de SER, die in 2023 werd ondertekend. Sindsdien brengt het college samen met het team HR de diversiteit van het personeelsbestand in kaart. Daarnaast werd gestart met het traject ‘All Inclusive’, waarbij theatervoorstellingen worden georganiseerd voor studenten over de impact van uitsluiting. Ook werd in 2023 op de collegebrede scholingsdag ‘BOOST’ voor docenten de training ‘Dialoog onder druk’ aangeboden. Tribe-activiteiten worden ook vaker door anderen opgepakt en krijgen dan een vervolg. Zoals het gastcollege dat werd georganiseerd over inclusie en integrale toegankelijkheid voor studenten en medewerkers met een arbeidsbeperking. Een van de dingen die boven tafel kwam was de ontoegankelijkheid van het invalidetoilet. Team Facilitair heeft dit direct verbeterd. Een laatste voorbeeld van een mooie samenwerking met studenten en het Student Success Centrum is de doorstart van de GSA (Gender and Sexuality Alliance), waarbij studenten een steuntje in de rug krijgen om de GSA zelf verder vorm te geven.
Percentage
gediplomeerden
(jaarresulaat)
65,7%
Aantal
studenten
6.502
Tevredenheid
leerwerkbedrijven
6,9
Tevredenheid
medewerkers
7,0
Tevredenheid
studenten
6,7
MBO College Hilversum
Statistieken