Deel deze pagina
Alle schoolgebouwen van MBO College Centrum staan dicht bij elkaar in karakteristieke panden in het hart van Amsterdam. Je vindt hier de grote dynamiek van de wereld van horeca, hotels en toerisme, business events en het ambachtelijk vakmanschap van de brood- en banketbakkersopleiding in de Jordaan.
In 2023 kwam MBO College Centrum, net als de meeste onderwijsinstellingen, te staan voor grote uitdagingen. Corona heeft gezorgd voor minder studenten die kiezen voor een horeca-opleiding. Ook de studenten bleken nog niet mentaal hersteld en fit. Financieel werd het voor hen moeilijker door de hoge inflatie en energiekosten. De rol van het Loopbaan Expertise Centrum om passende begeleiding te bieden en herstelactiviteiten te organiseren werd hierdoor belangrijker. Maatwerk op cognitief, maar vooral op psychosociaal vlak, leverden een bijdrage aan het schoolsucces van onze studenten. Grote inspanningen werden geleverd door de begeleiders van de Entreegroepen. Met veerkracht zijn er toch weer vele mooie innovatieve projecten opgestart en was er veel aandacht en inzet voor de studenten, de kwaliteitscultuur, duurzaamheid en inclusie.
MBO College Centrum
Dennis werkt al dertien jaar in het team Brood & Banket met zijn collega’s Jeroen Smit en Youri Nijhoff. Maar zijn bakkerscarrière strekt zich uit over vijfentwintig jaar, waarin hij zowel in de patisserie als in hotels en banketbakkerijen heeft gewerkt. “Ik heb zelfs twee bakkerijen en twee banketbakkerijwinkels gehad, maar ondernemen bleek niet mijn roeping. Het onderwijs past echter perfect bij me. Momenteel geef ik les op niveau 3 en 4 bij de patisserieopleiding.” Neil is opleidingsmanager van het team Brood & Banket. “Ons team bestaat uit een mix van brood- en banketspecialisten, generieke docenten, zorgcoördinatoren, loopbaanbegeleiders en teamondersteuners die de kern van ons team vormen.”
Groeiende vraag
“Hoewel we het eerst wat onzinnig vonden, bleef de vraag naar vegan-producten vanuit de studenten en het werkveld groeien”, vertelt Dennis. “We merkten dat studenten steeds meer duurzaamheidsnormen meekrijgen vanuit hun opvoeding en vooropleiding en daardoor veel interesse toonden in het werken met vegan grondstoffen. In 2023 was ongeveer een kwart van de leerlingen hierin geïnteresseerd, en die interesse groeit met iedere klas nieuwe studenten. Dit leidde tot het ontwikkelen van de opleiding Vegan Patisserie, wat natuurlijk raakvlakken heeft met het thema duurzaamheid uit de meerjarenstrategie. Dit zit hem vooral in de grondstoffen. Door meer gebruik te maken van plantaardige grondstoffen kan de productie van dierlijke grondstoffen naar beneden wat gunstig is voor het milieu”, aldus Dennis.
“Momenteel is Dennis samen met onze collega Stef van Zoomeren bezig met het schrijven van alle lessen voor de opleiding Vegan Patisserie die binnenkort start. Voor de toekomst willen we niet alleen de vegan-opleiding uitbreiden, maar ook het hele onderwijsaanbod verbeteren. Onze opleiding Boulanger is bijvoorbeeld beoordeeld met een goed tijdens een bestuursaudit, die lijn willen we graag doorzetten”, vertelt Neil. “Ik denk dat wij het vegan onderdeel moeten uitrollen binnen alle facetten van ons onderwijs”, aldus Dennis.
Of de heren nog tips hebben voor collega’s die ook aan de slag willen met het vernieuwen van hun opleiding?
“Zeker, betrek het hele team erbij en creëer draagvlak”, aldus Dennis. “Urgentie is ook essentieel. Als er eenmaal urgentie is, kun je gefaciliteerd worden om te ontwikkelen, en dat is de sleutel”, besluit Dennis. “Ik sluit me daarbij aan”, gaat Neil verder. “Urgentie, draagvlak en gewoon doen. Je kunt lang vergaderen, maar uiteindelijk moet je gewoon actie ondernemen.”
Kijk hier om meer te weten te
komen over de nieuwe opleiding Vegan Patisserie.
In 2023 is veel gebeurd in het kader van de meerjarenstrategie op MBO College Centrum. Zo ook bij team Brood & Banket. Dennis de Jong, docent patisserie, en Neil Commandeur, opleidingsmanager, blikken samen terug op 2023. “In 2023 beseften we dat we serieus met een veganconcept aan de slag moesten gaan, omdat de vraag enorm toenam”, vertelt Dennis. Het resultaat? De opleiding Vegan Patisserie.
Team Brood & Banket
’De animo voor vegan groeit enorm, zowel onder onze studenten als in het werkveld’
Dennis de Jong
Terug naar homepage
Terug naar boven
Verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs
Ook in schooljaar 2022-2023 is gekeken hoe de kwaliteit van het onderwijs verbeterd kon worden. Binnen verschillende teams is opnieuw geïnvesteerd in het verdiepen van de pedagogisch-didactische deskundigheid van docenten. In mei 2023 is, door een externe auditor, onderzoek gedaan naar de kwaliteitscultuur van MBO College Centrum. Deze scan, die ROC van Amsterdam - Flevoland breed bij alle colleges is ingezet, onderzocht de kwaliteitscultuur volgens de definitie van de Onderwijsraad/NRO. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de cultuur binnen het college zeker voldoende is, maar dat er ook winst is te behalen op verschillende onderdelen. De visie, met name op onderwijs, is helder en wordt in alle lagen van de organisatie gedragen. Er wordt ook gericht gewerkt aan het realiseren van de visie, waarbij de strategiekaart werkt als collegeplan. Een cyclische manier van werken met het monitoren van de realisatie krijgt nog onvoldoende aandacht. Uit dit rapport komt ook naar voren dat de positionering van de rol van opleidingsmanager en het voeren van het Goede Gesprek, een nieuwe manier van het functioneringsgesprek waarbij de ontwikkeling van de medewerkers wat meer centraal staat, belangrijke verbeterpunten zijn. Ook kan meer aandacht worden besteed aan de dialoog met studenten. Daarnaast kan de kwaliteitscultuur versterkt worden door het zichtbaar maken van de initiatieven van de kenniskring kwaliteitscultuur in het college.
Duurzaamheid, inclusie en diversiteit
MBO College Centrum geeft steeds meer zichtbare invulling aan de meerjarenstrategie. Inclusie, diversiteit en duurzaamheid zijn de rode draad tijdens studiedagen en bij invulling van de strategie en uitvoering. De plant based koksopleiding en het restaurant laten dit elke dag zien. Ook de overige drie restaurants van MBO College Centrum pakken het op. Weggooibekers zijn vervangen door porselein, etenswaren worden duurzaam verpakt, afval wordt gescheiden en verspilling wordt zoveel mogelijk tegengegaan. Gediplomeerden krijgen allen een certificaat voor een boom geplant door Trees for All. Ook wordt er elk jaar een Iftar-diner aangeboden aan studenten en medewerkers, de maaltijd na zonsondergang tijdens de ramadan. De College Days en personeelsfeesten, plus vieringen in het kader van inclusie, dragen bij aan een gezamenlijk collegiaal gevoel en verbinding. De College Day van maart 2023 stond volledig in het teken van vitaliteit. Ook werd in juli 2023 voor de tweede keer een groot aantal Docenten Awards uitgereikt aan docenten die bijzonder goed gepresteerd hadden tijdens het lesjaar.
Percentage
gediplomeerden
(jaarresulaat)
57,4%
Aantal
studenten
2.545
Tevredenheid
leerwerkbedrijven
6,7
Tevredenheid
medewerkers
6,7
Tevredenheid studenten
6,8
MBO College Centrum
Statistieken
Nieuwe opleidingen
Startcollege
In aanloop naar de bestuurlijke fusie met ROC TOP is het Startcollege in Amsterdam-Oost, met acht Entree-opleidingen (en drie op niveau 2), samen gaan werken met MBO College Centrum.
Vegan Patissier
Naar aanleiding van de vraag in de markt en bij jongeren past Vegan Patissier goed in de duurzaamheidsfilosofie van het ROC van Amsterdam - Flevoland en start in augustus 2024, terwijl al het voorwerk en het inrichten van de opleiding in 2023 is gedaan.
House of Hospitality
Uniek zijn de drie on the Job-opleidingen in samenwerking met House of Hospitality. Dit zijn twee niveau 4- en 1 niveau 3-opleidingen in de BOL-variant, maar dan niet op school, maar volledig in een bedrijf. Hotelmanagement, Facilitair management en Hospitality leer je zo bij topbedrijven als Double Tree Hilton, ISS en bijvoorbeeld het DeLaMar-theater of het Hardrock Hotel en vele andere.
Flex-opleidingen
MBO College Centrum merkt dat er steeds meer animo is voor flex-opleidingen en kent nu een flex-opleiding voor Koken én Brood & Banket. De mbo-plus opleiding voor Hotelmanagement bestond al langer (voor havisten en vwo’ers).
In augustus/september startte de Beroepshavo bij College Centrum en dit bleek een groot succes. Studenten en hun ouders waarderen de alternatieve mogelijkheid voor een reguliere havo als voorbereiding op het hbo. De opleiding zit samen met Hotelmanagement in één pand en dit blijkt een mooie combinatie van studenten.
De nieuwe BBL-opleiding Plant based chef heeft veel publiciteit gekregen en trekt veel studenten, bewuste jongeren die zich zorgen maken om de klimaatverandering en tegelijkertijd goed willen leren koken op een hoog niveau. Plant based opleidingsrestaurant Warmoes start begin 2023. De menukaart bevat overwegend smakelijke vegetarische en veganistische gerechten. Het idee is: tachtig procent plantaardig en twintig procent vlees en vis. Studenten die honderd procent plantaardig willen leren koken kunnen dat ook.
In 2023 is bij MBO College Centrum hard gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe opleidingen. Deze opleidingen sluiten aan bij maatschappelijk relevante thema’s van dit moment en bij de thema’s uit onze meerjarenstrategie.
Alle schoolgebouwen van MBO College Centrum staan dicht bij elkaar in karakteristieke panden in het hart van Amsterdam. Je vindt hier de grote dynamiek van de wereld van horeca, hotels en toerisme, business events en het ambachtelijk vakmanschap van de brood- en banketbakkersopleiding in de Jordaan.
In 2023 kwam MBO College Centrum, net als de meeste onderwijsinstellingen, te staan voor grote uitdagingen. Corona heeft gezorgd voor minder studenten die kiezen voor een horeca-opleiding. Ook de studenten bleken nog niet mentaal hersteld en fit. Financieel werd het voor hen moeilijker door de hoge inflatie en energiekosten. De rol van het Loopbaan Expertise Centrum om passende begeleiding te bieden en herstelactiviteiten te organiseren werd hierdoor belangrijker. Maatwerk op cognitief, maar vooral op psychosociaal vlak, leverden een bijdrage aan het schoolsucces van onze studenten. Grote inspanningen werden geleverd door de begeleiders van de Entreegroepen. Met veerkracht zijn er toch weer vele mooie innovatieve projecten opgestart en was er veel aandacht en inzet voor de studenten, de kwaliteitscultuur, duurzaamheid en inclusie.
MBO College Centrum
In 2023 is veel gebeurd in het kader van de meerjarenstrategie op MBO College Centrum. Zo ook bij team Brood & Banket. Dennis de Jong, docent patisserie, en Neil Commandeur, opleidingsmanager, blikken samen terug op 2023. “In 2023 beseften we dat we serieus met een veganconcept aan de slag moesten gaan, omdat de vraag enorm toenam”, vertelt Dennis. Het resultaat? De opleiding Vegan Patisserie.
’De animo voor vegan groeit enorm, zowel onder onze studenten als in het werkveld’
Groeiende vraag
“Hoewel we het eerst wat onzinnig vonden, bleef de vraag naar vegan-producten vanuit de studenten en het werkveld groeien”, vertelt Dennis. “We merkten dat studenten steeds meer duurzaamheidsnormen meekrijgen vanuit hun opvoeding en vooropleiding en daardoor veel interesse toonden in het werken met vegan grondstoffen. In 2023 was ongeveer een kwart van de leerlingen hierin geïnteresseerd, en die interesse groeit met iedere klas nieuwe studenten. Dit leidde tot het ontwikkelen van de opleiding Vegan Patisserie, wat natuurlijk raakvlakken heeft met het thema duurzaamheid uit de meerjarenstrategie. Dit zit hem vooral in de grondstoffen. Door meer gebruik te maken van plantaardige grondstoffen kan de productie van dierlijke grondstoffen naar beneden wat gunstig is voor het milieu”, aldus Dennis.
“Momenteel is Dennis samen met onze collega Stef van Zoomeren bezig met het schrijven van alle lessen voor de opleiding Vegan Patisserie die binnenkort start. Voor de toekomst willen we niet alleen de vegan-opleiding uitbreiden, maar ook het hele onderwijsaanbod verbeteren. Onze opleiding Boulanger is bijvoorbeeld beoordeeld met een goed tijdens een bestuursaudit, die lijn willen we graag doorzetten”, vertelt Neil. “Ik denk dat wij het vegan onderdeel moeten uitrollen binnen alle facetten van ons onderwijs”, aldus Dennis.
Of de heren nog tips hebben voor collega’s die ook aan de slag willen met het vernieuwen van hun opleiding?
“Zeker, betrek het hele team erbij en creëer draagvlak”, aldus Dennis. “Urgentie is ook essentieel. Als er eenmaal urgentie is, kun je gefaciliteerd worden om te ontwikkelen, en dat is de sleutel”, besluit Dennis. “Ik sluit me daarbij aan”, gaat Neil verder. “Urgentie, draagvlak en gewoon doen. Je kunt lang vergaderen, maar uiteindelijk moet je gewoon actie ondernemen.”
Kijk hier om meer te weten te
komen over de nieuwe opleiding Vegan Patisserie.
Dennis werkt al dertien jaar in het team Brood & Banket met zijn collega’s Jeroen Smit en Youri Nijhoff. Maar zijn bakkerscarrière strekt zich uit over vijfentwintig jaar, waarin hij zowel in de patisserie als in hotels en banketbakkerijen heeft gewerkt. “Ik heb zelfs twee bakkerijen en twee banketbakkerijwinkels gehad, maar ondernemen bleek niet mijn roeping. Het onderwijs past echter perfect bij me. Momenteel geef ik les op niveau 3 en 4 bij de patisserieopleiding.” Neil is opleidingsmanager van het team Brood & Banket. “Ons team bestaat uit een mix van brood- en banketspecialisten, generieke docenten, zorgcoördinatoren, loopbaanbegeleiders en teamondersteuners die de kern van ons team vormen.”
Dennis de Jong
Team Brood & Banket
Terug naar homepage
Terug naar boven
Ook in schooljaar 2022-2023 is gekeken hoe de kwaliteit van het onderwijs verbeterd kon worden. Binnen verschillende teams is opnieuw geïnvesteerd in het verdiepen van de pedagogisch-didactische deskundigheid van docenten. In mei 2023 is, door een externe auditor, onderzoek gedaan naar de kwaliteitscultuur van MBO College Centrum. Deze scan, die ROC van Amsterdam - Flevoland breed bij alle colleges is ingezet, onderzocht de kwaliteitscultuur volgens de definitie van de Onderwijsraad/NRO. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de cultuur binnen het college zeker voldoende is, maar dat er ook winst is te behalen op verschillende onderdelen. De visie, met name op onderwijs, is helder en wordt in alle lagen van de organisatie gedragen. Er wordt ook gericht gewerkt aan het realiseren van de visie, waarbij de strategiekaart werkt als collegeplan. Een cyclische manier van werken met het monitoren van de realisatie krijgt nog onvoldoende aandacht. Uit dit rapport komt ook naar voren dat de positionering van de rol van opleidingsmanager en het voeren van het Goede Gesprek, een nieuwe manier van het functioneringsgesprek waarbij de ontwikkeling van de medewerkers wat meer centraal staat, belangrijke verbeterpunten zijn. Ook kan meer aandacht worden besteed aan de dialoog met studenten. Daarnaast kan de kwaliteitscultuur versterkt worden door het zichtbaar maken van de initiatieven van de kenniskring kwaliteitscultuur in het college.
Verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs
House of Hospitality
Uniek zijn de drie on the Job-opleidingen in samenwerking met House of Hospitality. Dit zijn twee niveau 4- en 1 niveau 3-opleidingen in de BOL-variant, maar dan niet op school, maar volledig in een bedrijf. Hotelmanagement, Facilitair management en Hospitality leer je zo bij topbedrijven als Double Tree Hilton, ISS en bijvoorbeeld het DeLaMar-theater of het Hardrock Hotel en vele andere.
Flex-opleidingen
MBO College Centrum merkt dat er steeds meer animo is voor flex-opleidingen en kent nu een flex-opleiding voor Koken én Brood & Banket. De mbo-plus opleiding voor Hotelmanagement bestond al langer (voor havisten en vwo’ers).
In augustus/september startte de Beroepshavo bij College Centrum en dit bleek een groot succes. Studenten en hun ouders waarderen de alternatieve mogelijkheid voor een reguliere havo als voorbereiding op het hbo. De opleiding zit samen met Hotelmanagement in één pand en dit blijkt een mooie combinatie van studenten.
De nieuwe BBL-opleiding Plant based chef heeft veel publiciteit gekregen en trekt veel studenten, bewuste jongeren die zich zorgen maken om de klimaatverandering en tegelijkertijd goed willen leren koken op een hoog niveau. Plant based opleidingsrestaurant Warmoes start begin 2023. De menukaart bevat overwegend smakelijke vegetarische en veganistische gerechten. Het idee is: tachtig procent plantaardig en twintig procent vlees en vis. Studenten die honderd procent plantaardig willen leren koken kunnen dat ook.
Nieuwe opleidingen
MBO College Centrum geeft steeds meer zichtbare invulling aan de meerjarenstrategie. Inclusie, diversiteit en duurzaamheid zijn de rode draad tijdens studiedagen en bij invulling van de strategie en uitvoering. De plant based koksopleiding en het restaurant laten dit elke dag zien. Ook de overige drie restaurants van MBO College Centrum pakken het op. Weggooibekers zijn vervangen door porselein, etenswaren worden duurzaam verpakt, afval wordt gescheiden en verspilling wordt zoveel mogelijk tegengegaan. Gediplomeerden krijgen allen een certificaat voor een boom geplant door Trees for All. Ook wordt er elk jaar een Iftar-diner aangeboden aan studenten en medewerkers, de maaltijd na zonsondergang tijdens de ramadan. De College Days en personeelsfeesten, plus vieringen in het kader van inclusie, dragen bij aan een gezamenlijk collegiaal gevoel en verbinding. De College Day van maart 2023 stond volledig in het teken van vitaliteit. Ook werd in juli 2023 voor de tweede keer een groot aantal Docenten Awards uitgereikt aan docenten die bijzonder goed gepresteerd hadden tijdens het lesjaar.
Aandacht voor elkaar, vitaliteit en energie
Startcollege
In aanloop naar de bestuurlijke fusie met ROC TOP is het Startcollege in Amsterdam-Oost, met acht Entree-opleidingen (en drie op niveau 2), samen gaan werken met MBO College Centrum.
Percentage
gediplomeerden
(jaarresulaat)
57,4%
Aantal
studenten
2.545
Tevredenheid
leerwerkbedrijven
6,7
Tevredenheid
medewerkers
6,7
Tevredenheid
studenten
6,8
MBO College Centrum
Statistieken
Vegan Patissier
Naar aanleiding van de vraag in de markt en bij jongeren past Vegan Patissier goed in de duurzaamheidsfilosofie van het ROC van Amsterdam - Flevoland en start in augustus 2024, terwijl al het voorwerk en het inrichten van de opleiding in 2023 is gedaan.
In 2023 is bij MBO College Centrum hard gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe opleidingen. Deze opleidingen sluiten aan bij maatschappelijk relevante thema’s van dit moment en bij de thema’s uit onze meerjarenstrategie.