Deel deze pagina
MBO College Lelystad is gevestigd in een regio die volop in beweging is. Of het nu volwassenen zijn die naast hun baan willen studeren, herintreders, jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt of vmbo-scholieren die klaar zijn voor een vervolgstap in hun ontwikkeling. Het college biedt innovatief en toekomstgericht onderwijs aan, waarin de verbinding tussen onderwijs en gemeenschap centraal staat. Studentbetrokkenheid, vooral het ontdekken van hoe studenten het onderwijs ervaren, speelt een belangrijke rol. Het lukt steeds beter om studenten actief te betrekken bij de meerjarenstrategie. Daarnaast is de studentenraad zeer actief, maar ook de steeds beter georganiseerde klassenvertegenwoordigers spelen een belangrijke rol. Samen met de studenten en samenwerkingspartners zoals bedrijven, de overheid, middelbare scholen en hogescholen, zorgt MBO College Lelystad ervoor dat studenten leren wat ze nodig hebben voor hun volgende opleiding of in hun toekomstige baan.
MBO College Lelystad
April 2023 is Daiyanara begonnen bij de Beroepshavo. Er is een grote campagne gestart en na de zomer begonnen gelijk twee volle klassen. “Binnen de Beroepshavo bereiden wij studenten voor op een succesvolle vervolgstap naar het hbo”, vertelt Daiyanara. “De Beroepshavo is een niveau 4 mbo-opleiding en valt onder het crebo Marketing & Communication Specialist. Het doel is om studenten zo goed mogelijk te coachen in het zichzelf leren kennen in relatie tot de ander, de omgeving en de wereld. Onze studenten weten bij het afronden van de opleiding duidelijk wie ze zijn, wat ze willen en wat ze kunnen. Studenten die willen ontdekken, zich willen ontwikkelen en in de praktijk willen leren kunnen bij ons terecht."
Samenwerking
“Wij zijn niet de eerste die deze opleiding aanbieden, MBO College Zuid, MBO College Centrum en MBO College Hilversum doen dit ook. Wij werken goed met elkaar samen en stemmen de lessen qua inhoud op elkaar af. Wel is er per college ruimte om een eigen kleur toe te voegen”, vertelt Daiyanara. “Naast de samenwerking met de andere colleges werken wij ook samen met Eduvier onderwijsgroep, voegt Daiyanara toe. “De collega’s van Eduvier verzorgen de vakken Nederlands, Engels en Wiskunde op havoniveau en bereiden de studenten voor op het staatsexamen havo voor deze vakken. Hierin onderscheiden wij ons en dragen wij bij aan een succesvolle doorstroom naar het hbo. Samen met Eduvier kijken wij waar onze studenten aan moeten voldoen als ze onze schoolbanken verlaten. Of dit nu het klaarstomen voor het hbo, werkveld of de samenleving is. Voor ons team is dit een mooie ontdekkingstocht, omdat elk jaar weer anders kan zijn.”
Projecten
“Onze studenten werken aan twee projecten per periode. Tijdens het werken aan de verschillende projecten moet de student keer op keer zijn of haar ontwikkeling waarnemen en aantonen. Tijdens onze projecten maken wij gebruik van Design Thinking en Scrum en aan het einde van een project presenteren ze hun bevindingen aan medestudenten, bedrijven en of stakeholders. Voorbeelden van deze projecten zijn ‘JEUK’ waar studenten hun eigen allergie leren kennen als het gaat om samenwerken met anderen en ‘Wie ben ik online?’ waarbij studenten onderzoeken en ontdekken hoe ze zichzelf online kunnen profileren en wat voor effect hun onlineprofilering heeft”, vertelt Daiyanara.
‘Wij willen graag het beste onderwijs bieden, maar dat kan alleen als we luisteren naar onze studenten’
De toekomst van de Beroepshavo
“Ik vind het moeilijk om iets over de toekomst te zeggen. Ik geloof dat studenten ons als gerichte keuze zien en blijven zien”, zegt Daiyanara. “Wij proberen vanaf de aanmelding de studenten uit te dagen en zich bewust te maken van de keuze die zij gaan maken. Hierdoor weten wij zeker of het een goede match is. Kennismaken met klasgenoten gebeurt bij ons voor de zomervakantie, daarna kan de student met een gerust gevoel op vakantie. Alles om ervoor te zorgen dat de student op de juiste plek zit. De Beroepshavo is een concept waarin studenten constant worden uitgedaagd. Kijk en luister goed naar de studenten, zij zijn onze doelgroep. Wij willen graag het beste onderwijs bieden, maar dat kan alleen als we luisteren naar onze studenten.”
Daiyanara Adelina is opleidingsmanager op MBO College Lelystad van de teams Business Studies en de Beroepshavo. Wat houdt de Beroepshavo eigenlijk in en hoe ontwikkelt de Beroepshavo zich op MBO College Lelystad?
Team Beroepshavo
Een mooie ontdekkingstocht voor studenten
Daiyanara Adelina
MBO College Lelystad
Statistieken
Tevredenheid
leerwerkbedrijven
6,6
Tevredenheid
medewerkers
6,9
Tevredenheid
studenten
6,8
Percentage
gediplomeerden
(jaarresulaat)
59,1
Aantal
studenten
1.090
Samenwerking SCALA en MBO College Airport
Met SCALA streeft MBO College Lelystad ernaar om de toonaangevende opleiding binnen de luchtvaart in Flevoland te zijn. Het college wil de eerste keuze zijn voor studenten, partners op de luchthaven en het regionale bedrijfsleven. Ook in 2023 is deze koers verder ingeslagen. Studenten volgen de generieke vakken en doen de examens aan MBO College Lelystad. De studenten lopen voornamelijk stage op Schiphol. In samenwerking met Viggo, de afhandelaar van Lelystad Airport en Schiphol, is ook nieuw onderwijs ontwikkeld voor de opleiding steward(ess). Momenteel zijn er twee klassen actief op Schiphol.
Hybride leeromgeving op school
In het schoolgebouw is een kinderopvangorganisatie gevestigd. Dit biedt studenten van de (gespecialiseerde) opleiding tot pedagogisch medewerker de kans om in een hybride omgeving te leren. De docenten van de opleiding (gespecialiseerd) pedagogisch medewerker geven de theorie, terwijl de studenten in de praktijk de gelegenheid krijgen om te oefenen en feedback te ontvangen. Een hybride leeromgeving tussen kinderopvang en de opleiding tot (gespecialiseerd) pedagogisch medewerker is essentieel om de professionele ontwikkeling van studenten te ondersteunen, de kwaliteit van de kinderopvang te verbeteren en de samenwerking tussen praktijk en onderwijs te versterken. Daarnaast stelt een hybride leeromgeving studenten in staat om theoretische kennis die ze opdoen tijdens hun opleiding direct toe te passen in de praktijk.
Circulariteit binnen het mbo-onderwijs
Samen met de hogescholen uit Almere (Aeres Hogeschool en Windesheim), het bedrijfsleven en lokale overheden heeft MBO College Lelystad een programma (leerlijn) voor Circulaire Regionale Economie (CRE) voor de gehele regio Flevoland ontwikkeld. Doel van deze leerlijn is dat circulariteit binnen alle leerjaren van het mbo een prominente rol krijgt, net zoals dat bij veel hogescholen al het geval is. In samenwerking met de partners uit de regio onderzoekt de student hoe circulair het stagebedrijf is. De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en hierdoor waardevernietiging te minimaliseren. Dit is goed voor zowel de economie als het milieu. Voor onze studenten betekent dit dat zij in diverse fases van hun opleiding niet alleen kennismaken met de theorie over de circulaire economie, maar ook de praktische uitvoering daarvan binnen het lokale bedrijfsleven.
Duurzame innovatie
Verduurzaming bij de opleiding Uiterlijke Verzorging
Zoals bij de opleiding Uiterlijke Verzorging. Ineke Hooftman - van Toor, docent Uiterlijke Verzorging, vertelt: “Onze opleiding tot schoonheidsspecialist heeft de afgelopen drie jaar gefocust op duurzame vernieuwing binnen het vakgebied. Dit hebben we bereikt door duurzaamheid te integreren in onze lessen en de verduurzaming van onze schoolsalon. Deze kennis wordt niet alleen overgedragen door onze gepassioneerde docenten, maar ook door de betrokkenheid van het bedrijfsleven bij het vernieuwen van onze opleiding, via verschillende opdrachten en activiteiten. Het betrekken van studenten bij de vernieuwing van onze opleiding heeft geleid tot een opdracht van het Waterschap Zuiderzeeland, waarbij we succesvol hebben onderzocht hoe we de hoeveelheid microplastics in water kunnen verminderen. Momenteel zijn er nog twee lopende projecten en dit schooljaar brengen we met onze studenten bezoeken aan verschillende bedrijven met een focus op duurzaamheid. Door deze sociale innovatie leggen we de basis voor onze kwaliteitsstructuur vast in onze digitale leeromgeving."
Bij MBO College Lelystad zijn, aansluitend bij de meerjarenstrategie van het ROC van Amsterdam - Flevoland, duurzaamheid, inclusie en sociale innovatie de kern van hoe de kwaliteit van het onderwijs wordt gewaarborgd.
Terug naar homepage
Terug naar boven
Hybride onderwijs bij welzijn
In november 2023 zijn collega’s Cindy Bunschoten en Linda Scholtemeijer, samen met zorgorganisatie Triade Vitree, gaan praten om het onderwijs voor studenten Maatschappelijke Zorg beter te maken. Triade wilde dat de studenten de gehandicaptenzorg beter leerden kennen, wat soms moeilijk was voor de studenten. Als mbo-college wilden we drie dingen bereiken: de studenten meer leren over de gehandicaptenzorg, ze op een leuke manier laten leren en zorgen dat het onderwijs en de praktijk van elkaar kunnen leren. Het resultaat is een hybride leeromgeving. Elke week gaan studenten uit het tweede leerjaar naar Triade Vitree in Lelystad. Hier leren ze hoe ze de theorie in de praktijk kunnen toepassen bij cliënten. Zo leren ze bijvoorbeeld over gedrag en ontwikkeling van cliënten en zien ze dit meteen in de praktijk. Ook hebben ze elke week een ander onderwerp. Ze krijgen ook gastlessen van medewerkers en soms cliënten. Medewerkers van Triade Vitree helpen ook mee. Ze regelen de ruimte en geven extra hulp bij de gastlessen en opdrachten. Cliënten helpen ook door bijvoorbeeld koffie en thee te maken en soms hun verhaal te delen tijdens de lessen. Theorie en praktijk komen op deze manier samen.
MBO College Lelystad
MBO College Lelystad is gevestigd in een regio die volop in beweging is. Of het nu volwassenen zijn die naast hun baan willen studeren, herintreders, jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt of vmbo-scholieren die klaar zijn voor een vervolgstap in hun ontwikkeling. Het college biedt innovatief en toekomstgericht onderwijs aan, waarin de verbinding tussen onderwijs en gemeenschap centraal staat. Studentbetrokkenheid, vooral het ontdekken van hoe studenten het onderwijs ervaren, speelt een belangrijke rol. Het lukt steeds beter om studenten actief te betrekken bij de meerjarenstrategie. Daarnaast is de studentenraad zeer actief, maar ook de steeds beter georganiseerde klassenvertegenwoordigers spelen een belangrijke rol. Samen met de studenten en samenwerkingspartners zoals bedrijven, de overheid, middelbare scholen en hogescholen, zorgt MBO College Lelystad ervoor dat studenten leren wat ze nodig hebben voor hun volgende opleiding of in hun toekomstige baan.
Daiyanara Adelina
April 2023 is Daiyanara begonnen bij de Beroepshavo. Er is een grote campagne gestart en na de zomer begonnen gelijk twee volle klassen. “Binnen de Beroepshavo bereiden wij studenten voor op een succesvolle vervolgstap naar het hbo”, vertelt Daiyanara. “De Beroepshavo is een niveau 4 mbo-opleiding en valt onder het crebo Marketing & Communication Specialist. Het doel is om studenten zo goed mogelijk te coachen in het zichzelf leren kennen in relatie tot de ander, de omgeving en de wereld. Onze studenten weten bij het afronden van de opleiding duidelijk wie ze zijn, wat ze willen en wat ze kunnen. Studenten die willen ontdekken, zich willen ontwikkelen en in de praktijk willen leren kunnen bij ons terecht."
Samenwerking
“Wij zijn niet de eerste die deze opleiding aanbieden, MBO College Zuid, MBO College Centrum en MBO College Hilversum doen dit ook. Wij werken goed met elkaar samen en stemmen de lessen qua inhoud op elkaar af. Wel is er per college ruimte om een eigen kleur toe te voegen”, vertelt Daiyanara. “Naast de samenwerking met de andere colleges werken wij ook samen met Eduvier onderwijsgroep, voegt Daiyanara toe. “De collega’s van Eduvier verzorgen de vakken Nederlands, Engels en Wiskunde op havoniveau en bereiden de studenten voor op het staatsexamen havo voor deze vakken. Hierin onderscheiden wij ons en dragen wij bij aan een succesvolle doorstroom naar het hbo. Samen met Eduvier kijken wij waar onze studenten aan moeten voldoen als ze onze schoolbanken verlaten. Of dit nu het klaarstomen voor het hbo, werkveld of de samenleving is. Voor ons team is dit een mooie ontdekkingstocht, omdat elk jaar weer anders kan zijn.”
Projecten
“Onze studenten werken aan twee projecten per periode. Tijdens het werken aan de verschillende projecten moet de student keer op keer zijn of haar ontwikkeling waarnemen en aantonen. Tijdens onze projecten maken wij gebruik van Design Thinking en Scrum en aan het einde van een project presenteren ze hun bevindingen aan medestudenten, bedrijven en of stakeholders. Voorbeelden van deze projecten zijn ‘JEUK’ waar studenten hun eigen allergie leren kennen als het gaat om samenwerken met anderen en ‘Wie ben ik online?’ waarbij studenten onderzoeken en ontdekken hoe ze zichzelf online kunnen profileren en wat voor effect hun onlineprofilering heeft”, vertelt Daiyanara.
‘Wij willen graag het beste onderwijs bieden, maar dat kan alleen als we luisteren naar onze studenten’
De toekomst van de Beroepshavo
“Ik vind het moeilijk om iets over de toekomst te zeggen. Ik geloof dat studenten ons als gerichte keuze zien en blijven zien”, zegt Daiyanara. “Wij proberen vanaf de aanmelding de studenten uit te dagen en zich bewust te maken van de keuze die zij gaan maken. Hierdoor weten wij zeker of het een goede match is. Kennismaken met klasgenoten gebeurt bij ons voor de zomervakantie, daarna kan de student met een gerust gevoel op vakantie. Alles om ervoor te zorgen dat de student op de juiste plek zit. De Beroepshavo is een concept waarin studenten constant worden uitgedaagd. Kijk en luister goed naar de studenten, zij zijn onze doelgroep. Wij willen graag het beste onderwijs bieden, maar dat kan alleen als we luisteren naar onze studenten.”
Daiyanara Adelina is opleidingsmanager op MBO College Lelystad van de teams Business Studies en de Beroepshavo. Wat houdt de Beroepshavo eigenlijk in en hoe ontwikkelt de Beroepshavo zich op MBO College Lelystad?
Een mooie ontdekkingstocht voor studenten
Team Beroepshavo
Duurzame innovatie
Verduurzaming bij de opleiding Uiterlijke Verzorging
Zoals bij de opleiding Uiterlijke Verzorging. Ineke Hooftman - van Toor, docent Uiterlijke Verzorging, vertelt: “Onze opleiding tot schoonheidsspecialist heeft de afgelopen drie jaar gefocust op duurzame vernieuwing binnen het vakgebied. Dit hebben we bereikt door duurzaamheid te integreren in onze lessen en de verduurzaming van onze schoolsalon. Deze kennis wordt niet alleen overgedragen door onze gepassioneerde docenten, maar ook door de betrokkenheid van het bedrijfsleven bij het vernieuwen van onze opleiding, via verschillende opdrachten en activiteiten. Het betrekken van studenten bij de vernieuwing van onze opleiding heeft geleid tot een opdracht van het Waterschap Zuiderzeeland, waarbij we succesvol hebben onderzocht hoe we de hoeveelheid microplastics in water kunnen verminderen. Momenteel zijn er nog twee lopende projecten en dit schooljaar brengen we met onze studenten bezoeken aan verschillende bedrijven met een focus op duurzaamheid. Door deze sociale innovatie leggen we de basis voor onze kwaliteitsstructuur vast in onze digitale leeromgeving."
Bij MBO College Lelystad zijn, aansluitend bij de meerjarenstrategie van het ROC van Amsterdam - Flevoland, duurzaamheid, inclusie en sociale innovatie de kern van hoe de kwaliteit van het onderwijs wordt gewaarborgd.
Circulariteit binnen het mbo-onderwijs
Samen met de hogescholen uit Almere (Aeres Hogeschool en Windesheim), het bedrijfsleven en lokale overheden heeft MBO College Lelystad een programma (leerlijn) voor Circulaire Regionale Economie (CRE) voor de gehele regio Flevoland ontwikkeld. Doel van deze leerlijn is dat circulariteit binnen alle leerjaren van het mbo een prominente rol krijgt, net zoals dat bij veel hogescholen al het geval is. In samenwerking met de partners uit de regio onderzoekt de student hoe circulair het stagebedrijf is. De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en hierdoor waardevernietiging te minimaliseren. Dit is goed voor zowel de economie als het milieu. Voor onze studenten betekent dit dat zij in diverse fases van hun opleiding niet alleen kennismaken met de theorie over de circulaire economie, maar ook de praktische uitvoering daarvan binnen het lokale bedrijfsleven.
Samenwerking SCALA en MBO College Airport
Met SCALA streeft MBO College Lelystad ernaar om de toonaangevende opleiding binnen de luchtvaart in Flevoland te zijn. Het college wil de eerste keuze zijn voor studenten, partners op de luchthaven en het regionale bedrijfsleven. Ook in 2023 is deze koers verder ingeslagen. Studenten volgen de generieke vakken en doen de examens aan MBO College Lelystad. De studenten lopen voornamelijk stage op Schiphol. In samenwerking met Viggo, de afhandelaar van Lelystad Airport en Schiphol, is ook nieuw onderwijs ontwikkeld voor de opleiding steward(ess). Momenteel zijn er twee klassen actief op Schiphol.
Hybride leeromgeving op school
In het schoolgebouw is een kinderopvangorganisatie gevestigd. Dit biedt studenten van de (gespecialiseerde) opleiding tot pedagogisch medewerker de kans om in een hybride omgeving te leren. De docenten van de opleiding (gespecialiseerd) pedagogisch medewerker geven de theorie, terwijl de studenten in de praktijk de gelegenheid krijgen om te oefenen en feedback te ontvangen. Een hybride leeromgeving tussen kinderopvang en de opleiding tot (gespecialiseerd) pedagogisch medewerker is essentieel om de professionele ontwikkeling van studenten te ondersteunen, de kwaliteit van de kinderopvang te verbeteren en de samenwerking tussen praktijk en onderwijs te versterken. Daarnaast stelt een hybride leeromgeving studenten in staat om theoretische kennis die ze opdoen tijdens hun opleiding direct toe te passen in de praktijk.
Percentage
gediplomeerden
(jaarresulaat)
59,1%
Aantal
studenten
1.090
Tevredenheid
medewerkers
7,0
Tevredenheid
studenten
6,8
MBO College Lelystad
Statistieken
Terug naar homepage
Terug naar boven
Hybride onderwijs bij welzijn
In november 2023 zijn collega’s Cindy Bunschoten en Linda Scholtemeijer, samen met zorgorganisatie Triade Vitree, gaan praten om het onderwijs voor studenten Maatschappelijke Zorg beter te maken. Triade wilde dat de studenten de gehandicaptenzorg beter leerden kennen, wat soms moeilijk was voor de studenten. Als mbo-college wilden we drie dingen bereiken: de studenten meer leren over de gehandicaptenzorg, ze op een leuke manier laten leren en zorgen dat het onderwijs en de praktijk van elkaar kunnen leren. Het resultaat is een hybride leeromgeving. Elke week gaan studenten uit het tweede leerjaar naar Triade Vitree in Lelystad. Hier leren ze hoe ze de theorie in de praktijk kunnen toepassen bij cliënten. Zo leren ze bijvoorbeeld over gedrag en ontwikkeling van cliënten en zien ze dit meteen in de praktijk. Ook hebben ze elke week een ander onderwerp. Ze krijgen ook gastlessen van medewerkers en soms cliënten. Medewerkers van Triade Vitree helpen ook mee. Ze regelen de ruimte en geven extra hulp bij de gastlessen en opdrachten. Cliënten helpen ook door bijvoorbeeld koffie en thee te maken en soms hun verhaal te delen tijdens de lessen. Theorie en praktijk komen op deze manier samen.